“Legjobb film” Oscar díj A legfontosabb Oscar-díj.
“Legjobb rendező” Oscar díj Ez is fontos.
“Legjobb férfi főszereplő” Oscar díj Meg ez is.
“Legjobb női főszereplő” Oscar díj És ez a negyedik. Ha egy film ezt a 4-et egyszerre besöpri, az általában elég nagy tarolásnak számít.
Minden idők 100 legjobb amerikai filmje
Egy lista 1998-ból.
Minden idők 100 leginspirálóbb amerikai filmje
A top11-ben 5 olyan film van, ami 1950-nél régebbi. Nekem mindegyik tetszett:)
Budapesti tizenkettő
1968-ban volt egy szavazás az azt megelőző 20 év legjobb 12 filmjéről. 2000-ben volt egy újabb szavazás, az összes addigi filmet figyelembe véve.
Rottentomatoes adatbázis
Az imdb mellett ez a másik legtöbbet hivatkozott adatbázis.
TMDb
Erről eddig nem is hallottam, egy új adatbázis lehet. Kevésbé alapos, mint az imdb, nincs felsorolva minden szereplő pl.
A hét mesterlövésze hanganyaga
Puzsér Róbert filmes témájú rádiós műsora 200 adást élt meg 2009 és 2011 között. Minden adás szűk 2 órás volt, a legtöbbször 4 filmről volt szó, de gyakran toplisták voltak terítéken, ilyenkor 10 film került sorra.
 Sci-fi filmek top100-as listája
Egy helyen van csomó sci-fis toplista, a könyvekhez is belinkeltem a megfelelőt.
South Park Wiki
Konkrétan az összes karakter listáját linkeltem be, de az epizódok, helyszínek is listázhatóak. Durva mennyiség:)
Simpsons Wiki
Ez kevésbé ütős szerintem, mint a South Parkos, ami kár, mert a Simpsonst jobban szeretem. Nem is tudom, hogy ez a hivatalos vajon? Mert van másik wiki is. Sőt találtam magyart is. A magyarról pedig megtalálható az archivum, azon belül külön a szereplők.
Agymenők Wiki
Pennyt linkeltem be, de itt is részletesen fenn van minden szereplő és minden egyes epizód részletes tartalma is.
Downton Abbey Wiki
Elég alapos oldal, el lehet veszni rajta.
Sorozatnézés számláló Összeszámolhatjuk könnyedén, mennyi időt töltöttünk sorozatnézéssel.
Iszdb Szinkron adatbázis
Filmkatalógus Egyfajta toplista
Mafab Magyar filmadatbázis. A színészeknél egyből ott a bevétel a filmek mellett, ez jó.
Ratingraph Annyiból érdekes, hogy a sorozatok pontszámát évadokra bontva is frankón mutatja grafikusan.

 

A legalapvetőbb filmes oldal az IMDB, ami külön táblázatot érdemel:

IMDB TOP 250 Minden idők 250 legjobb mozifilmje az imdb felhasználók szavazatai alapján. A legtöbben eddig a Remény rabjait pontozták, több mint 1,7 millióan. A listára kerüléshez 25000 szavazat szükséges, és persze jó átlag. A képletről itt tudható meg több infó.
IMDB TOP 250 TV A moziban be nem mutatott filmek/sorozatok toplistája.
IMDB BOTTOM 100 Minden idők 100 legrosszabb filmje. Büszkék lehetünk, 2 film is van a 100-ban:) Álom.net Bottom 10, Kis Vuk Bottom 16 (2016.10.16)
IMDB archivum, 1996-ig visszamenőleg A weboldal először 2015-ben lett minden nap elmentve, 2003-ig kevesebb, mint 100 mentés volt évente. 1996-ben még csak 3 mentés készült:) Én úgy tudom, ez egy teljesen magánakció, valami holland oldalon van az archivum.

Az imdb mentéseiből nagyon látványos trendek állnak össze, mindenféle statisztikák vannak az évtizedenkénti megoszlásról, új filmek bekerüléséről, filmek lecsúszásáról, stb. és konkrét filmek helyezéseit is meg lehet nézni visszamenőleg. Itt a példa, a jelenlegi top1 Remény rabjai adatai. A film 1996 óta folyamatosan a listán van, a legrosszabb helyezése top4 volt, és 2008 óta folyamatosan vezet. Előtte sokáig a Keresztapa 1 vezetett.Van egy érdekes típus, ilyen pl. a Forrest Gump, ami több mint 10 éve folyamatosan egyre előrébb kerül a listán.

Mozi bevételi adattár. Kb. 1980-tól van meg minden usai mozibevételi adat, és bár nem ilyen részletesen, de egyre több külföldi adat is fenn van. Jól el lehet szórakozni azt böngészve, hány hétig vezette a bevételi listát az E.T., vagy hogy melyik színészek játszottak a legnagyobb összbevételű filmekben. Rengeteg szempont szerint rangsorolják a filmeket, itt egy Star Wars-os példa. Ami még említésre méltó, az a legnagyobb bevételű filmek listája, van külön USA-i és USA-n kívüli lista, de én az összevontat szeretem. Inflációval korrigált lista sajnos csak USA-ra vonatkoztatva van!
A magyar IMDB: port.hu
Ha imdb.hu-t írunk a keresőbe, akkor is a port.hu-t dobja ki. Ha nem lenne imdb.com, valószínűleg többet használnám, így főleg csak a magyar vélemények miatt szoktam nézegetni. 2017 júniusi hír: most már a porton is van toplista.