(Saját elemzéseim a témában itt.)

Tenisz adatbázis Elképesztő adatbázis, tök véletlen találtam ezt a kincset. A bal felső keresőbe bármelyik játékosra kereshetünk, kidobja az összes meccsét. Alul rá kell klikkelni a listában a Show carreer-re. Itt van pl. Federer összes meccse dátum szerint rendezve, vagy Agassimeccsei az ellenfelek aktuális világranglista helyezése szerint rendezve. De még Rod Laver meccsei is fenn vannak, igaz ha jól látom csak az Open érásak. A dátumok úgy vannak megoldva, hogy a döntőkre dátumozzák a torna összes meccsét, vagy az aktuális ranglistafrissítés dátumára, de a léányeg hogy egy torna összes meccse egy napra van könyvelve. A lentebbi két mezős keresésbe pedig tetszőleges párok meccsi kereshetők, pl. az összes Fedal meccs… minden meccsről csomó stat kérhető. Érdekes azt is megnézni, hogy mi volt mondjuk Federer és Nadal együttes legrosszabb helyezése, amikor egymással játszottak:) Leginkább 1-3 helyen voltak mindketten.

Lentebb csomó érdekességből lehet csemegézni, pl. ATP vagy WTA lista tagjairól statok. De van egy alternatív ÉLŐ lista is, ahol az is számít, kit győz le valaki. A sakkal ellentétben az ÉLŐ is egy éves távlatban számít csak, ennek megfelelően itt nem egy adott időpontra számolják a rekordot, hanem egy adott évre. A legjobb Djoki az első, aztán a csúcson lévő Federer jön, és Nadalt még Borg és McEnroe is előzi csúcsformákat tekintve. Djoki 55% eséllyel verte volna Nadalt, amikor mindkettő legjobb volt. Salakon Nadal mindenkit magasan ver… Djoki meg mindenhol dobogón van a legjobbjával. 34 felett pedig Federer az all time top1.

Egy másik tenisz adatbázis Ez még talán az előzőt is übereli. Órákra el lehet veszni benne! A teljes férfi Open érát felölelő, mindenre kiterjedő nyilvántartás. Pár dolgot kiemelek: a Greatest of all time, azaz Goat listát, ami bonyolult pontrendszer alapján méri össze a teniszezőket, a Timelines menü dominancia pontját, ahol a GOAT pontok alapján éves bontásban jól látható, ki mennyire dominálja a korát. És nem maradhat ki a rekordok menü, ami jelenleg (2019.07.16) 1387 rekordot tart nyilván. Bármelyik teniszezőnél lekérhetőek az általa tartott rekordok, Federer pl. jelenleg 322 rekordot tart, Nadal 155, Djokovic 137 rekordot. De még Borg is 54 rekordot tart, szóval a legnagyobbak nehezen kopnak ki a listákról. Az oldal rangsorolja pl. a legnagyobb meccseket is.
Általában a Grand Slam tornákról
Ezt nézem legsűrűbben, a lényeg fenn van, minden bajnokság győztese felsorolva. Angolul külön vannak fenn a férfi meg a női bajnokok, jó kis táblázatokkal, diagrammokkal frissítve. Ha egy kicsit részletesebben kell, akkor itt vannak a döntők is felsorolva, sőt az Open éra döntői részletesebben is (férfi, női). A férfi ill. női bajnokok időrendben is fenn vannak. Itt pedig spanyolul találtam egy egész jó összefoglaló statisztikát a témában. Itt pedig férfi és női versenyekről szuper időrendi táblázat. Nemzetenként és kor szerint is listázhatjuk a bajnokokat.
Egy-egy GS torna nem keverendő össze a Grand Slammel, mint teljesítménnyel. Itt a klasszikus Grand Slamet elnyerők és sok egyéb statisztika ezzel kapcsolatban (pl. karrier Grand Slamet nyertők, egy ébben 3 címet nyertek, stb.). Ugyanez angolul sokkal részletesebb.
Mivel a Grand slam versenyek csak 1968-tól nyitottak a profik számára, mindenképp érdemes a pro Slam versenyekkel együtt vizsgálni őket, itt vannak GS + Pro Slam összevont táblázatok.
TOP ATP és WTA versenyek  Részletesebben az ATP döntők, az ATP 1000 pontos versenyek (ezek Masters néven 1970-től vannak), 500-as, 250-es, és a challange versenyek.

A női rendszer nekem sokkal átláthatatlanabb, ezért a WTA részletezését el se kezdem:) Itt pedig egy jó összefoglaló a pontszámításról.

Kedvenc GS rekordjaim:
Szettveszteség nélküli GS győzelmek: 1980 óta 5 ilyen férfi győzelem volt, kétszer Federernek, háromszor Nadalnak sikerült, utóbbi majdnem megdöntötte 2017-ben a Rolland Garroson Borgnak azt a rekordját, hogy csak 32 gémet engedélyezett az ellenfeleknek az egész tornán. (Megjegyzés: nőknél ezt sokkal könnyebb teljesíteni, mivel náluk csak 2 nyert szettig mennek a meccsek, tehát ott egy GS győzelemhez 14 szett kell, szemben a férfiak 21 szettjével. Nem véletlen sikerül nőknél 5-ször gyakrabban.)
GS győzelem meccslabdát hárítva: A legdurvább, amikor magában a döntőben fordul elő. Az eddigi abszolút rekord  nőkhöz kötődik: Capriati 2002-ben Hingis elleni döntőben az Austral Openen 4(!) meccslabdát hárított.
Találtam egy idevágó cikket. Nem is tudtam, hogy a Wimbledon+Garros kombó ennyire ritka, Borg óta csak Nadalnak és Federernek sikerült.(2018.09.21)
Általánosabb rekordok Rengeteg link való még ide: férfi ill. női rekordok a kezdetektől, illetve ugyancsak külön férfi, női rekordok az Open érában. Az Open éra győztes férfi egyes meccseiről külön lista is van, itt meg egy ehhez nagyon hasonló, kicsit bővebb talán. Itt a legtöbb Open érás tornagyőzelem. Vannak Open érás rekord szériák is, és ugyanott a tenisz legnagyobbjainak rekordjai listázva.

Van kifejezetten ATP-s rekordlista ill. WTA rekordok a néknél.

Úgy látszik, régebben többet játszottak teremben, Connors és McEnroe teremben elért győzelemszámban verhetetlen a mai napig. Összes meccsszámban Rod Laver utolérhetetlennek tűnik, Federernek is 3-4 nagyon aktív év kéne még, hogy beérje az 1605 meccset. A Federer-Nadal-Djokovic trio győzelmi százalékot tekintve top10-es, Federer a leggyengébb hármuk közül, de nála már évek óta leszálló ág van. Overall Major meccseket tekintve százalékosan ők a 2-3-4. helyezett Borg mögött, darabszámra pedig ők az első 3.

A tenisztörténelem nagy riválisai  Szuper lista! Ki számít nagy riválisnak? Két legalább top3-as teniszező, akik legalább 12 fontos meccset játszottak egymással, többször találkoztak legalább GS elődöntőben is. Ezekből sokat magamtól is felsorolnék (Connors-McEnroe, Becker-Edberg, Agassi-Sampras). Az újabb párokról nagyon bőséges statisztikát találunk, pl. Federer-Nadal ,Federer-Djoki, Nadal-Djoki esetében nemcsak minden egymás elleni meccsük fenn van, de a közös rekordjaik, illetve az hogy együtt hogyan szerepeltek, egymáshoz képest hogyan fejlődtek.  Sajnos a régebbi párharcok kevésbé részletesen vannak csak fenn. Meglep, hogy Federer és Nadal kevesebbet meccselt egymással, mint Djokoviccal. A legtöbbször ismétlődő párharc az Open érában a Djokovic-Nadal és a Djokovic-Federer meccs. Itt nagyon jól össze lehet hasonlítani bármelyik párost.
Világelső férfi és női teniszezők listája A magyar verzió (Férfi, női kicsit azért szegényesebb. Érdekes ez a lista is, ami kezdetektől felsorolja az évenkénti legjobbakat (nőknél ugyanez kicsit szegényesebb).  Ezt is érdemes megnézni, kik azok, akik közel jártak a top1 helyhez, de nem érték el azt (nőknél pedig ezt).
Hivatalos ATP ranglista oldal Érdekes statisztikák is vannak fenn, pl. szervából és return-ből is van lista. Konkrét játékosokról is egész részletes adatok vannak fenn, példának itt van Federer. Nemzetek szerint is lekérhető, pl. itt vannak a magyarok.
Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Serena Williams statisztikái  Nagy adathalmaz, ami a legtöbb híres teniszezőről fenn van, de csak az utóbbi évek legjobbjait linkeltem be, akik történetesen minden idők legjobbjai közt is helyet kapnak. Külön oldalakon találhatók az egyéni rekordok, pl. Federeré itt és itt, Nadalé itt és itt, Djokié itt és itt, Serenáé itt és itt alul.
Néhány érdekesség: a leghosszabb és legrövidebb meccsek, leghosszabb tiebreak-ek, és Golden setek Ez a leghosszabb meccs (ugyanez angolul). A legrövidebb meg, egyszrészt lehet időben rövid, másrészt meg gémek számát tekintve (a kettő azért elég szorosan összefügg:)). Utóbbiaknál a sima 6-0, 6-0 a nőknél értelemszerűen sokkal gyakrabb a 2 set miatt, mint a férfiaknál a 6-0, 6-0, 6-0. Nőknél még GS döntőben is előfordult (1988 RG), 32 perc alatt, elég megalázó.

A Golden set kicsit B-kategóriás rekordnak tűnik, nagy nevek még nem csináltak ilyet. Arról van szó, hogy úgy nyer valaki 6-0-ra egy set-et, hogy az ellenfél még labdamenetet sem nyer.