Ezen a helyen azokat a tartalmakat gyűjtöm, amik részben van egészben saját készítésűek, olyan témákban, amikről semmit sem találtam a neten.

Tenisz

Kiskoromtól szeretem a teniszt, emlékszem a nagy Becker-Edberg csatákra, Chang legendás győzelmére, de még McEnroe-ra és Lendre is. Persze Steffi Graf és Navratilova párharcai is megvannak, meg későbbről Szeles, Hingis és a többiek, de valahogy mindig jobban figyelemmel kísértem a férfi egyesek küzdelmeit, mint a női teniszt, talán többet is közvetítették ezeket, nagyobb volt a presztízsük. A párosakat meg nagyon ritkán néztem csak. Amikor Sampras és Agassi csillaga letűnt, akkor pár évre alábbhagyott az érdeklődésem, aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy van egy Federer és egy Nadal. A 2005-ös Rolland Garros döntőre határozottan emlékszem. Utána hosszú évekig csak róluk szólt a férfi tenisz, később hozzájuk csatlakozott Djokovic is. Ezzel kapcsolatban próbáltam egy kicsit mélyebbre ásni, és megnézni, történelmi távlatban mennyire nagy teniszezők ők hárman, és mennyire ritka az, hogy 2, sőt 3 ekkora teniszező egy időben aktív játékos.

2017-ben teljesen váratlanul Federer-Nadal GS döntővel indult az év. Évek óta nem nyert egyikük sem Grand Slam tornát, szerintem már le is írták őket. Erre váratlanul újra övék lett a főszerep, kihaszálták a nagy riválisok átmeneti formahanyatlását. A döntőjük kapcsán sokan a korukat tartották szenzációnak, mindketten 30 felett jártak már (sőt a női fináléban is szokatlanul nagy volt az átlagéletkor, a két Williams nővér döntőzött). Innen jött az ötlet, hogy egy kicsit megvizsgálom az eddigi férfi Grand Slam győzteseket a koruk alapján: ki hány évesen nyerte a tornáit, illetve az egyes években a győzteseknek mennyi volt az átlagkora. A konklúzió nem meglepő: 2017 lett az egyik legöregebb év ebből a szempontból, hisz minden győztes 30 felett volt (2018-ban egyébként szintén). Néhány egyéb korstatisztikát is megnéztem, pl. egy napon született bajnokok, stb.

A GS tornákról sok minden nyilván van tartva, de úgy gondoltam akad még néhány érdekesség a férfi Grand slam döntőkkel kapcsolatban, pl. lejátszott set-ekkel, ismétlődő párharcokkal kapcsolatban.

A GS tornákat mintegy Szent Grálként kezelik, holott azon deklaráltan csak 1968-tól kezdve találkoznak a legjobbak. Ha választ keresünk a “ki minden idők legjobbja” kérdésre, szinte mindig minden lista csak a GS -győzelmek alapján számol, csak elvétve vesznek figyelembe más eredményeket. Azt próbáltam megnézni, hogy a dicsőséglisták hogyan módosulnak a Grand-slam-ek a Pro Slam-ek figyelembe vételével.

Próbáltam összeszedni a legidőtállóbb rekordokat, egyelőre csak a férfiaknál.

 

Úszás

Több szempont szerint igyekeztem megvizsgálni azt, melyek voltak minden idők legnagyobb Olimpiai úszásai. Először is a legnagyobb különbségű győzelmeket kerestem meg.  1996 óta számontartottam, hogy Egerszegi Krisztina mekkora fölénnyel, kb. 3%-os különbséggel nyerte a 200 hátat Atlantában. Arra voltam kíváncsi, mennyire egyedülálló ez a szintű fölény az összes eddigi Olimpiai úszódöntőt figyelembe véve. majd azt vizsgáltam, hogy aki nyert egy olimpiai aranyat úszásban, az hogyan szerepelt volna ugyanazzal az idejével 1,2,3, stb. Olimpiával később. Egy kicsit idevág, a legtovább fennmaradt olimpiai rekordok listája.

Kerestem arra is a választ, ki volt minden idők legjobb magyar úszója, figyelembe véve minden nemzetközi szereplést (Olimpiák, VB-k, EB-k, rövidpályás versenyek eredményeit, sőt érintőlegesen a VK-kat is.).

 

Olimpia

Magyar trendek az Olimpiákon, avagy érmeink számának, pontszerző helyeinknek az alakulása 1896-tól kezdve.(egyik diagramom szerepelt egy cikkben),  Legsikeresebb sportágaink(Vívás, úszás, kajak-kenu, jön a szokványos válasz. Holott ez nem is olyan egyértelmű…), Téli és nyári Olimpiákon szerzett érmekről rövid összefoglaló (Melyik országok a téli ill. nyári specialisták?).

Ez nem tudom, megér-e egy külön bejegyzést: Általános olimpiai és sport érdekességek és rekordok gyűjteménye.

 

Egyéb sporttal kapcsolatos gondolatok

Egyelőre ömlesztve jönnek ide a cikkek, majd ha szükséges, külön helyet kap némelyik.

Ki minden idők legjobb futója? ( A konklúzió: Bolt. Az Olimpiai egyéni aranyak számát vettem alapul.), Melyik a legerősebb pólónemzet? (Az Olimpiák, VB-k, VK-k és VL-ek alapján…)

 

Politika, történelem, földrajz

Egyelőre csak így ömlesztve, majd különszedem, ha indokolt, de úgy gondolom, úgyis főleg sport téma fog dominálni.

A világ mindenkori legnagyobb városai (A világtörténelem során eddig 19 olyan város volt, ami elmondhatta magáról, hogy egy ideig a világ legnagyobb városa volt. Erről a 19 városról szól ez a bejegyzés. Ez is kicsit ide vág.), Városszerkezet a világ országaiban a 2000-es évek elejénRekord szavazatszámok az eddigi magyar választásokon (1990-2018) (Az országgyűlési és EP választásokat néztem át…)

 

Sajnos oldalakban nem tudok ilyen kis legördülő tartalmakat gyártani, ezért át kellett tennem az egész saját tartalmas részt egy bejegyzésre. Viszont a régi oldalas formát is őrzöm még egy darabig, itt felsorolva megvannak a tartalmak.