Van egy nagyon jó táblázat, ami  az eddigi összes eddig kiosztott olimpiai érmet mutatja, télit és nyárit egyaránt. (Itt egy egész jó cikk a ”18-as Olimpiai erőviszonyokról)

3 olyan ország van, ami eddig mind az 51 (28+23) Olimpián ott volt: Svájc, Franciaország és Nagy-Britannia. Magyarország csak 2 nyári Olimpiáról hiányzott (egyikről az 1. vh-s vereség miatt, másikról a ’84-es bojkott okán), ezzel mi is top10-ben vagyunk az össz részvételek számát tekintve. A téli Olimpiák “lefedettsége” világszinten kisebb, kb. 50 olyan ország van, amely még sosem képviselte magát téli Olimpián, de nyárin már igen (fordított eset nincs). Viszont a téli Olimpiákat kevésbé sújtják a bojkottok: 12 olyan ország van, amely eddig minden télin ott volt, ellenben a fentebb említett 3 országon kívül csak a görögök voltak még ott minden nyári Olimpián.

Az Olimpiák történetében magasan a legtöbb aranyérmet USA nyerte, a második a SZU, harmadik pedig Németország. Mi a TOP12 helyen állunk, de NDK-t előbb-utóbb meg fogjuk előzni minden bizonnyal (10-15 éven belül remélhetően, 15 arany hiányzik).

Az összesített táblázatnál érdekesebb, hogy melyik országok specializálódtak egyik vagy másik eseményre.

Nos az egyik legnagyobb nyári specialisták mi vagyunk. A 2018-as téli Olimpia előtt Magyarország mondhatta el azt magáról, hogy a 0 téli aranyat szerzett országok közül a legtöbb (176, de valamiért a táblázatban csak 175 szerepel) nyári aranyat nyerte, a második Románia (89), a harmadik Kuba (78) volt. Azóta megszületett az első téli aranyunk, de a 176-1-es mutató így is az egyik, ha nem a legdurvább kontrasztú az egész mezőnyben. Összesen egyébként 17 olyan ország van, amely nyárin legalább 10 aranynál tart, télin viszont még nyeretlen. A legdurvább számomra a dánok esete, akik 4-dikek ezen a képzeletbeli listán: 45 nyári aranyuk van, téli aranyuk pedig egy sem, holott ők is vikingek, mint a norvégok meg a svédek:)

Téli specialista sokkal kevesebb van: két ország van, ami csak kicsivel több télit nyert, mint nyárit (konkrétan 2018 előtt még egyiknél sem a téli volt a nyerő): Kanada (73-64 a téli javára), és Svájc (55-50). És van 2 olyan nemzet, amelyik egyértelműen téli dominanciát mutat: Norvégia (132-56), Ausztria (64-18). Ezen kívül Lichtensteinnek 2 téli aranya (és 7 egyéb téli érme) mellett nincs nyári érme, illetve a most semleges színekben induló “orosz atléták” is 2 téli arannyal állnak.

A téli Olimpiákon eddig 39 ország szerzett aranyat, közülük csak 6 olyan van tehát, amelyik a téliből szerzett többet.

Ha azt nézzük meg, melyik országok a legerősebbek a gyengébbik évszakukban, akkor USA magasan vezet, hiszen bár sokkal kevesebb aranyat szereztek téli Olimpiákon (1022 – 105), a 105 a legtöbb ebben a mutatóban. 2. Németország (191 nyári, 92 téli) 3. SZU (78 téli), 4. Kanada (73 téli) 5. Norvégia (56 nyári)