A női egyes döntőben Osaka nyert, ezzel egymás után 2. Grand Slam-jét is megnyerte, ami egyrészt rögtön kezdésként nagyon ritka (2000 óta csak Capriati nyerte meg mindjárt az 1. címe után a 2.-at, igaz ő végül “csak” 3-ig jutott). Másfelől a nőknél egyébként sem divat. Az utóbbi időben csak Serena tudott hasonlót, de az elmúlt 40 évben is csak a legnagyobbak. Capriatin és a 2 Williams lányon kívül: Henin, Graf, Szeles, Hingis, Navratilova, Evert…

 

A férfiaknál pedig jött Djokovic. 7 Ausztrál cím rekord, ráadásul 7 döntőből mindet nyerte eddig. Nadal mérlege 1/5. Nadalnak az volt a tét, hogy az első versenyző lehetett volna, aki az Open Érában mindenből nyer legalább 2-t, ez negyedszer sem jött össze neki(Összejöhet viszont Djokinak a Rolland Garroson).

A cikkben is leírják, hogy a nagy hármas 9-szer nyert zsinórban (3-3-3 megoszlásban) de messze még a 18-as szériájuk. Lassan 3 éve csak 30 felettiek nyernek így.

Azt meglepetésemre sehol sem szúrták ki, hogy Nadal 7-edszer jutott set-veszteség nélkül a döntőbe, összesen pedig ez a 29-dik ilyen szereplés volt a férfiaknál, de a 29-ből most először fordult elő, hogy utána a döntőben set-et sem kapjon ki az odáig domináló versenyző.