Hónapok óta nem könyveltem az aktuális nagy durranásokat… Pedig így az Olimpia előtt érdemes összeszedni, mert voltak hatalmas rekordok.

 

Forma 1-ben Hamilton már a 100 győzelemre hajt, a 8. címére most nem fogadnék nagy összegben, lehet hogy megáll ő is 7-nél mint Schumi. De a rekordok többségét már bezsebelte. Tegnap olvastam egy negatív rekordot. Perez az első olyan Forma 1-es, aki legalább 200 futamon indult, és nem volt pole pozíciója.

 

Tenisz: Djokovic az első férfi az open érában, aki minden GS címet legalább kétszer begyűjtött. Ha nem marad el Wimbledon, akár a klasszikus GS is meglehet neki. Tsitsipas elleni döntője minden idők 7. legnagyobb korkülönbségű GS döntője volt, a 10 legnagyobb korkülönbségű döntőből előtte csak 1-et nyert az öregebb… Djokovicnak ez volt a 6. olyan meccse GS-en, amit 2 set hátrányból fordított meg, a durva hogy ebből 2 is erre a tornára esett. Utoljára 2 set hátrányból 2004-ben fordítottak a Garrosson, összességében is csak 1 volt azóta ezen kívül, Thiem nyert 0-2-ről Zverev ellen 2020-ban a US openen. Már az is ritka egyébként, hogy valaki 0-1-ről fordít, ha jól nézem kb. minden 5. döntő volt ilyen az elmúlt bő 10 évben. Federernek volt még egy érdekes rekordja, ami így hirtelen beugrik: Halléban egy olyan ellen esett ki (Aliassime), aki napra pontosan 19 évvel fiatalabb nála. Sosem játszott még ennyivel fiatalabb versenyzővel (augusztus 8-án 39 vs 20 évesek lesznek).

Foci EB:  Portugália az egyetlen olyan csapat, ami ellen legalább 10 meccset játszott a magyar válogatott és még sosem vertük őket. Összességében is csak 12 ország ellen vagyunk nyeretlenek. Szlovákokkal 6 meccsünk volt, 2 csapattal 3-3 meccs, a többivel csak 1 vagy 2… A franciák ellen érdekes módon pozizív a mérlegünk, a németek ellen is negatív. Amikor a magyar csapat vezetést szerzett eddig eb-n, sosem kapott ki. Olaszok az első csapat, amelyik egy eb csoportban úgy nyer 3 meccset, hogy gólt sem kap. Ezen túl 11 meccset nyertek zsinórban kapott gól nélkül, 30 meccs óta veretlenek. Ha jól számolom (https://en.wikipedia.org/wiki/Italy_national_football_team_results_(2010%E2%80%93present)), 2018 szeptembertől 2021 06.21-ig összesen 7 gólt kaptak. Mi az eb-n már 4-et 2 meccsen pedig egész jók vagyunk:))

És a végére hagytam az NBA-t… Itt szinte minden meccsen van valami rekord:) Néhányat felsorolok emlékezetből. Curry a 3. aki pontkirály lett 30 év felett. Jordan és Kobe Briant volt az első 2. Elképesztő sok triplát dobott, volt olyan hogy 5 egymást követő meccsen (2021 04.12.-19) 46-ot (10+11+4+11+10), de összességében is rekord sokat dobott áprilisban, közel volt a 100-hoz. Persze ez nem egy jó rekord, mert a meccsszám különbözhet. A görög szörnynek (Antetokounmpo) volt egy olyan meccse, ahol 18/18 volt a mezőnykísérleteinek száma. Mondjuk asszem mind zsákolás szerű vagy hasonló közeli. Lillardnak volt egy beteg meccse rájátszásban, amikor megdöntötte a rájátszás triplarekordot. Durant csinált a minap 48 pontot a Bucks ellen, ami 7. meccsen rekord. Egyébként 16 éve nem volt rájátszás 7. meccsen hosszabbítás. Ha Durant lába 1 centivel kisebb, akkor nem hosszabbítást ér a dudaszavas dobása, hanem továbbjutást. Előtte 2 meccsel azt hisze 49 13 10-et csinált, ami NBA rekord.

 

Így hirtelen ennyi.