Nadal 10-dik Grand Slam címe egy helyen férfiaknál rekord, nőknél is csak egyszer fordult elő a 11, de részben még az Open éra előtt. Nadal összességében a 15-diket nyerte, ezzel elmondhatjuk, hogy minden idők 2 legnagyobb férfi teniszezője egyidőben játszott (lásd még itt). Nadal ellen a 7 meccsen összesen 35 game-et csináltak meg, nem sokkal maradt el Borg 1978-as rekordjától (igaz Nadal egyik ellenfele feladta a 2. set-nél a 8 közt). Ez volt 2008 és 2010 után a 3-dik Garrossa Nadalnak, amit setveszteség nélkül abszolvált. 6-4 volt a legszorosabb set-je… Elhangzott pár megalázó mondat a tudósítók szájából az ellenfelekre vonatkozóan. Az ifjú titán Thiemre azt mondták, hogy ha minden nap játszanának ugyanilyen körülmények közt egy-egy meccset, előbb-utóbb kitapasztalná annyira Nadalt, hogy lenne esélye megszorítani… A másik, ezt külföldiekre hivatkozva mondták, hogy Nadal akkor is nyert volna idén, ha csak 1 szervája van végig… Ezzel egyébként 2. helyre került a világranglistán. Egy GS döntő és egy GS cím… nem is meglepő, annak ellenére, hogy a tavalyi évet kihagyta… (Nadal összesített Garros mérlege: 79-2, elképesztő.)

Előző nap a nőknél másfajta szenzáció született, 1933 óta először a Garroson nem kiemelt nyert… Mégpedig egy 20 éves lett nő, aki nagyon egyedi agresszív taktikával vert le mindenkit. Szinte csak rajta múlt a döntő is. 54-54 volt a nyerő és a ki nem kényszerített ütéseinek aránya, Halep aránya ezzel szemben 8-10. Tehát Ostapenko kamikaze módon játszott, és ez bejött neki… Egyébként még csak a 3. Garrond (vagy Slam?) győztes a ’90-es évekből (Ami nem is olyan kevés, a férfiaknál még nincs 1988-nál fiatalabb GS győztes!)

 

Frissítés: Itt vannak érdekes idevágó rekordok. Pl. fel vannak sorolva a set-veszteség nélküli GS győzelmek. 1980 óta ez csak Federernek (1*) és Nadalnak (3*) sikerült, 3-nál többször még soha senkinek.